HAARLEM – Vanaf begin januari slaan het Haarlemse Foodie Bag en De Eethut de handen ineen. Samen gaan ze op een duurzame en goedkopere manier maaltijden bezorgen bij Haarlemmers en regiogenoten die het hard nodig hebben.

Door: Wendy de Liefde – RODI MEDIA

Duurzaam en goedkoop maaltijden bezorgen

‘Een uit de hand gelopen hobby.’ Zo omschreef de 46-jarige Peggy Meulman eerder dit jaar het omgebouwde De Eethut, waarbij zij en negen andere vrijwilligers al sinds de start van de coronacrisis maaltijden bezorgen bij minderbedeelden. Zo’n veertig mensen ontvangen dagelijks versbereide gerechten als soep, stamppot en lasagne. Onder hen ook mensen uit de zorg. De Eethut beperkt zich overigens niet tot Haarlem. Peggy, die dit werk zelf al meer dan vijftien jaar doet, legt uit: “We bezorgen van Santpoort tot Heemstede. Voor iedereen die dat kan gebruiken.” Het concept werd snel een groot succes. “Binnen een half jaar hadden we al 5000 maaltijden gekookt en bezorgd!” zo vertelde Peggy in oktober van dit jaar al aan het Haarlems Nieuwsblad. Inmiddels staat de teller op meer dan 8000 bezorgde gerechten.

Hoger plan

In 2021 wordt het concept van De Eethut naar een hoger plan getild. Vanaf januari start namelijk de samenwerking met Foodie Bag, de Haarlemse start-up van Kim Nooij en haar zus en zwager, die het verhaal van Peggy in het Haarlems Nieuwsblad lazen. Vanaf volgend jaar levert de organisatie gratis duurzame vershoudbakken en -tassen aan De Eethut, zoveel als nodig zijn.

“Tijdens de coronacrisis zijn veel horeca en hotels gaan bezorgen”, vertelt Kim, wiens zus en zwager uit de horeca komen. Kim zelf heeft een achtergrond in de sociaal-maatschappelijke sector. “Die ontwikkeling is logisch natuurlijk, maar daarbij merkten we wel dat er veel plastic wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal. Dat kan – of eigenlijk moet – in onze ogen anders.”

‘We gunnen het haar’

Niet veel later was Foodie Bag geboren: een Haarlemse start-up in duurzame, milieuvriendelijke én goedkopere verpakkingsoplossingen. De eerste afnemers? Peggy en de andere vrijwilligers van De Eethut. “We beginnen graag bescheiden met een pilot van drie maanden voor één organisatie”, aldus Kim. “Peggy runt een perfect concept voor onze producten. En daarbij gunnen we het haar ook. Wat zij en haar team doen is fantastisch, dus we zijn blij dat wij daaraan kunnen bijdragen. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Peggy: “Wij voelen ons vereerd dat wij als eerst gratis gebruik mogen maken van de bakken en tassen van Foodie Bag. Het scheelt ons veel afwas en weggooien van plastic bakken. Dit kan niet anders dan een succes worden.”

Interesse in Foodie Bags?

Als alles volgens plan loopt – uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona – kunnen de eerste duurzaam verpakte maaltijden begin januari al bezorgd worden. “Mochten er trouwens nog andere restaurants of andere horecagelegenheden interesse hebben in de pilot, dan kunnen zij zich inschrijven via de voorinschrijving”, benadrukt Kim ten slotte. “Wij helpen ook hen graag!”

Maaltijd laten bezorgen?

Wie ook graag gebruikmaakt van de maaltijdenbezorgdienst van De Eethut, kan zich melden via het nummer 06-47291674.

Foto: Rowin van Diest